Salaojaremontti

Salaojaremontti on edessä kun kiinteistön salaojat eivät enää kuljeta vettä pois kiinteistön ympäriltä. Syynä on tyypillisesti rikkoutuneet tai tukkeutuneet salaojaputket. Joskus riittää salaojien huuhtelu, mutta usein salaojaputket joudutaan uusimaan.

Salaojaremonttia mietitään tyypillisesti syksyn sateiden tullessa, tai kevään sulamisvesien aikana.  Eli kun huomataan, että vesi kerääntyy talon ympärille.

Salaojaremontti itse vai ammattilaisen tekemänä?

Voit tehdä salaojamontin itse, tai luottaa ammattilaisiin. Itse tehtynä salaojaremontti voi kestää hyvinkin pitkään, ammattilaisten tekemänä saat uudet salaojat tyypillisesti asennettua muutamassa viikossa.

Salaojaremontin hinta

Ammattilaisten tekemänä, salaojaremontin hinta omakotitalossa vaihtelee 15.000 euron ja 35.000 euron välillä.  Hinta riippuu talon koosta, sekä perustuksista.

Salaojaremontin hinta sinun kiinteistössäsi selviää helposti pyytämällä tarjous.

Salaojaremontin hinta-esimerkkejä:

 • Jos talo on esimerkiksi yksikerroksinen matalaperustainen, pohjapinta-alaltaan alle 100 neliön omakotitalo, salaojaremontin hinta on todennäköisesti noin 15.000 – 20.000 euroa.
 • Jos talo on kellarillinen (esimerkiksi rintamamiestyyppinen), pohjapinta-alaltaan alle 100 neliön omakotitalo, on salaojaremontin hinta todennäköisesti noin 18.000 – 25.000 euroa.
 • Paritaloissa hinta asettuu yleensä noin 30 000- 50 000 euron haarukkaan riippuen hieman siitä onko kyseessä kellarillinen vai yksikerroksinen talo
 • Rivitaloissa asuntokohtainen kustannus tyypillisesti asettuu noin 12 000 – 20 000 euron haarukkaan per asunto

Voi kuullostaa pahalta, mutta kuukausittain maksettuna puhutaan usein kuitenkin hyvin pienestä summasta jolla suojelet talosi kosteusvaurioilta.

Kun tilaat ilmaisen salaojien kuntokartoituksen, saat samalla sitovan tarjouksen ja voit keskustella rahoituksesta. Näin saat huomattavasti paremman kuvan siitä mitä salaojaremontin hinta todellisuudessa olisi.

Voiko salaojaremontin tehdä kokonaan itse?

Kaiken voi tehdä itse, mutta salaojitus ei välttämättä ole paras paikka käyttää omaa aikaa. Salaojaremontteja tekevällä yrityksellä on tarkoitukseen sopiva kalusto, jonka avulla työn tekeminen on huomattavasti tehokkaampaa.

Normaalin omakotitalon salaojien kaivamiseen voi tee-se-itse miehellä mennä  kaksi kuukautta (8h/päivä), kun taas asianmukaisella kalustolla ja ammattitaidolla, teemme salaojituksen valmiiksi viikossa.

Mitä salaojaremontti sisältää?

Salaojaremontti sisältää seuraavat vaiheet:

 1. Suunnittelu
 2. Salaojan kaivaminen
 3. Putkien sekä tarkastus kaivojen asennus
 4. Salaojan täyttö

Salaojajärjestelmän muodostavat seinustoille tulevat, rei’itetyt salaojaputket sekä talon nurkkiin tulevat salaojan tarkastuskaivot, joista voidaan tarkistaa salaojituksen toimivuus sekä tarvittaessa huoltaa koko järjestelmää.

Lopulta sekä salaojaputkisto kootaan kaivoon, josta vesi johdetaan edelleen kunnalliseen sadevesiviemäriin tai avo-ojaan. Riippuen kiinteistön sijainnista, toisinaan tarvitaan erillinen pumppukaivo jonka kautta kerätty vesi saadaan tarpeeksi syvälle putkiston kaatoihin nähden ja josta vesi pumpataan ylöspäin jotta se saadaan virtaamaan viemäriin.

Milloin on aika tehdä salaojaremontti?

Ei ole harvinaista, että ennen 90-lukua rakennetuissa rivitaloissa tai kerrostaloissa on salaojien kanssa ongelmia. Salaojat ovat tukkeutuneet tai ne on rakennettu alunperinkin puutteellisesti.

Hyvissä ajoin tehty salaojaremontti nostaa kiinteistön arvoa ja varmistaa, että talosi perustukset pysyvät terveinä.

Miten tunnistat salaojaremontin tarpeellisuuden?

 • Talon sokkeli hilseilee
 • Sokkelista on havaittavissa värimuutoksia tai kalkkia
 • Kellarissa on kosteutta tai vettä, mikä aiheutuu sulamis- tai sadevesien valumisesta kellariin
 • Kellarin ilma on tunkkaista ja pahanhajuista
 • Sadevesi pakkaantuu pihalla tiettyyn paikkaan ja maa on jatkuvasti kosteaa

Jos näet mitään merkkejä salaojajärjestelmän ongelmista, ota asia heti tarkotuksenmukaisella vakavuudella ja selvit mistä on kyse. Kaikki viivyttely kasvattaa salaojaremontin suuruutta ja kustannuksia.

Pahimmillaan kosteus pääsee rakenteisiin ja salaojaremontti ei enää riitä vaan joudut tekemään huomattavasti isomman remontin kiinteistössäsi.

Salaojituksen ilmeiset hyödyt

Salaojitus suojelee koko kiinteistöä vesivaurioilta, eli yksinkertainen vastaus olisi varmasti: ”Salaojitus varmistaa että kiinteistösi ei mene pilalle kosteusvaurioiden varalta.”. Tarkempi lista salaojituksen hyödyistä voisi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

 • Salaojitetun kiinteistön arvo on korkeampi kuin salaojittamattoman.
 • Salaojat kestävät oikein huollettuna talon loppuiän
 • Sadevesijärjestelmä ohjaa sadevedet hallitusti oikeaan paikkaan
 • Kosteus ohjataan pois rakenteista ja talon perustus pysyy terveenä
 • Kun vesi pääsee hallitusti salaojien kautta pois, piha-alue pysyy kuivana
 • Salaojat ennaltaehkäisevaät kiinteistön rappeutumista
 • Salaojitusremontti sisältää usein routaeristyksen. Routaeriste minimoi perustusten routavauriot.

Salaojitusremontin vaikutus piha-alueisiin

Salaojituksissa käytetään kalustoa joka vahingoittaa piha-alueita mahdollisimman vähän. Salaojan kaivamiseen käytetään pientä konetta jota voi käyttää myös pihanurmien päällä, rikkomatta nurmipintaa.  Salaojien kaivamisesta syntyvä maa-aineksen liikuttelu tehdään hallitusti niin, että haittaa ei synny.