Salaojaremontti

Salaojaremontti – voinko tehdä itse?

Salaojaremontti on projekti jonka voi tehdä itse. Heti aluksi on hyvä kuitenkin ymmärtää, että kyseessä on erittäin työläs projekti. Esimerkiksi 120 m2 omakotitalon salaojitus tarkoittaa yli 50 metriä pitkän, 50 cm leveän ja noin metrin syvyisen uran kaivamista talon ympärille. Salaojan kaivaminen käytännössä on sama kuin täyttäisit lapiolla kaksi kokonaista kuorma-autoa.

Kokemusten mukaan tällaisen salaojan kaivaminen lapiolla, kestää hyväkuntoiseltakin omakotitalon omistajajalta helposti vähintään kaksi kuukautta (8h/pv.). Työttömälle hyvää hyötyliikuntaa, mutta työssäkäyvälle ihmiselle melko kyseenalainen projekti, kun ammattilainen tekee koneella saman salaojan alle viikossa, ja samalla vie salaojasta nousevan jättömaan tarkoituksenmukaiseen maanjättöpaikkaan.

Salaojaremontin voi joka tapauksessa halutessaan tehdä itse. Jos päätät ryhtyä projektiin, suosittelemme tekemään salaojaremontti perinteiseen tapaan. Käytännössä salaojan pohjalle ensin ohut kerros karkeaa kivimaata (sepeli), jonka päälle salaojaputket niin että kaato on salaojakaivoa kohden.

 

Salaojaputken päälle taas karkeaa maata, jotta vesi pääsee vapaasti virtaamaan maanpinnalta salaojaan asti, menemättä talon perustuksiin. Koko salaojitushan perustuu loppuen lopuksi hyvin yksinkertaiseen asiaan: Vesi kulkee aina sinne minne se helpoimmalla pääsee.

 

Koko salaojituksen ideahan on tietysti rakentaa vedelle helppo reitti omakotitalon, tai minkä tahansa rakennuksen perustusten ja routarajan alapuolelle, sekä pois rakennuksen välittömästä läheisyydestä.

Salaojaremontti itse – työvaiheet

Puoliksi suunniteltu on puoliksi tehty. Suunnittele myös salaojaremontti huolella, niin selviät helpommalla.

  1. Tee suunnitelma siitä miten salaojitus kulkee, eli mistä vesi johdetaan ja mihin. Käytännössä voit piistää talon ympärille viivat josta näkee missä salaojaputket kulkevat. Muista merkitä myös salaojakaivot, sekä nuolet jotka merkitsevät veden virtaussuunnan.
  2. Mittaa putkien pituus, sekä salaojakaivojen määrä.
  3. Laske materiaalimenekki. Ota huomioon ainakin: Tarvittavan salaojaputken menekki, tarvittavat salaojakaivot, liitoskappaleet, karkean täyttömaan tarve (karkea sepeli). Tee budjetti.
  4. Varmista rakennuksesta viemärien paikat, sekä mahdolliset maan alla kulkevien sähköjohtojen paikat. Et halua lapoida teräslapiolla suoraan rakennuksen sähkökaapeliin. Merkitse paikat huolellisesti ennen kaivamisen aloittamista.
  5. Kaiva salaoja ympäri koko rakennuksen. Suojaa keskeneräinen salaoja vesisateilta, jotta sadevesi ei pääse seisomaan keskeneräisessä salaojassa, ja vesi imeytymään rakennuksen perustuksiin.
  6. Asenna valmiiseen ojaan karkeaa sepeliä, niin että salaojaputken juoksut menevät suunnitelman mukaisesti. On tärkeää käyttää sen verran karpeaa sepeliä, ettei se tuki salaojaputken reikiä.
  7. Asenna salaojakaivot, sekä salaojaputket.
  8. Täytä salaojitus karkealla kiviaineksella.
  9. Ensimmäisten sateiden tullessa, tarkosta salaojien toiminta salaojakaivojen tarkistusluukusta. Jos salaojakaivot täyttyvät, salaojat eivät vedä. Kun näet salaojakaivon pohjalla veden virtaavan oikeaan suuntaan, salaojat toimivat tarkoitetulla tavalla.

Kuten sanottu, salaojaremontti ei ole monimutkainen projekti. Se on kuitenkin erittäin työläs tehdä itse. Erilaisia koneita vuokraamalla voit helpottaa tee-se-itse projektia, mutta samalla kokonaiskustannus kasvaa. Koneita pitää siirtää, ja osata käyttää. Välittömästi talon perustusten vieressä kaivinkoneen käyttäminen on tarkkaa puuhaa, virheisiin ei ole varaa.

Tee-se-melkein-itse

Me tarjoamme mahdollisuutta säästää salaojaremontin hinnassa 70%, ja työssä 95%. Salaojaremontti meidän kanssa toimii niin, että me kaivamme ojan – ja sinä teet itse loput. Annamme juuri sinun kohteeseen parhaiten toimivat ohjeet salaojituksen tekemiseen.

Tarjouspyyntö

Lähetä meille seuraavalla lomakkeella tarjouspyyntö. Tarvitsemme vain osoitteesi, kiinteistörekisteristä näemme talosi mallin sekä neliömäärät. Tämän perusteella saat meiltä tarjouksen salaojan kaivamisesta talosi ympärille. Vertaile rauhassa ja tee päätös.